Hei Terje
Jeg er en kollega av deg fra et sted i Norge. Jeg var på fagdagen i oslo i februar og hørte på foredraget du hadde der.
Har tenkt å spørre deg om råd ang. en kunde jeg har, håper du synes det er i orden.:)
Det gjelder en dame på 47 år som er veldig plaget av migrene, noe hun har hatt siden hun var en liten jente.
Smertene sitter vekselsvis på siden av hodet, og fra midt oppå hodet og bakover. Er også plaget med stiv nakke.
Hun har vært til all slaks utredning til legene og har prøvd alt fra blodfortynnene til "lykkepillen" uten at hun blir bedre.
Hun har vært til meg en gang og skal tilbake nå på tirsdag. Etter første behandling fikk hun en så kraftig reaksjon at  hun var hjemme fra arbeid dagen etter.
Har behandlet migrene noen ganger, men aldri en som har vært plaget så lenge og kraftig som henne.
Du har sikkert stor erfaring når det gjelder denne lidelsen, så jeg er veldig takknemlig om du kan dele noe tanker du har rundt denne behandlingen.
Mvh Kollega


Hei Kolloga

Takk for mail.

Migrene har med hodet å gjøre. Cellene i hodet gir beskjed via smerte at cellemiljøet ikke er optimalt. Etter kinesisk filosofi har hjernen med hjertet å gjøre. Hjernen og blodårene er kroppsvevet til hjertet.

Hjernen er det organet som forbruker mest oksygen av organene i kroppen.

I denne sammenheng så tenker jeg ikke behandling av hjertet men heller blodsirkulasjonen til hodet. Pasienten har ofte stram  muskulatur langs skulder og nakke. Halsmusklene er ofte stramme (sternocleidomastoid) slik at blodårene ikke får gjennombløde hjernens celler nok. Så blod til hodet er ofte det viktigste. Blodårene til armene og a. subclavia er ofte viktige i behandling av hodesmerter. Hvordan er hodets holdning (bindevevet).

Når tid på døgnet oppstår migrenen og på hvilken tid er det verst? Her kan du bruke organuret i sammenheng med å se hvilket organ eller meridian som er i ubalanse.

Når pasienten har hatt problemet lenge blir det viktig å behandle pons og medulla oblongata fordi her sitter styringen av peristaltikken. Når blodsirkulasjonen til hodet ( a.carotis og a.vertibralis i nakken) er behandlet og sirkulasjon til armene og subclavia, nakkevirvler er behandlet. så blir selvfølgelig behandlingen av hodet det viktigste av alt fordi det er jo her problemet sitter.

Hva kan pasienten gjøre selv? Dunke lett med fingertuppene på angitte akupunkturpunkter noen minutter (nedenfor i teksten) mens klienten holder fokus på smerten.

Sitter smerten mitt oppe på hodet har det med du meridianen og gjøre. Da kan pasienten dunke noen minutter på akupunkturpunktet under nesen.

Sitter smerten noen cm ut fra sentrum av toppen av hodet har det med blære meridianen gå gjøre. Da kan pasienten dunke på akupunkturpunktet med medialt øyenbrynstart blære 2.

Sitter hodesmerten som en hjelm på en av siden har det med gallen og gjøre. Da kan pasienten dunke noen minutter på akupunkturpunktet galle 1 som ligger lateralt ved siden av øyet.

Pasienen holder fokus på smerten mens du eller klienten dunker lett med fingertuppene. Da slipper ofte mye av smerten med en gang. Dunking med fingertuppene gjøres på den side smerten er.

På denne måten har pasienten et verktøy å bruke selv, når det er smerter.

Gi gjerne en tilbakemelding

Ha en fin dag

Mvh Terje Horpestad


Nb den som skriver til meg holder jeg anonym